Nye indlæg

Singlelivet - en blog med tips og tanker

Ene og alene

27-11-2016
 
 
Frederik Dessau, Ene og alene. (1991, 146 s.) En bog om ensomhed
 
Forlaget skriver om bogen:
De fleste mennesker har behov for at være alene – men de færreste bryder sig om at være helt alene. Og dog bliver der flere og flere enlige. Hver 5. voksne dansker bor ikke sammen med nogen.

At være alene med sig selv kan indebære harmoni og tilfredshed, når man selv har valgt det. At være alene mod sin vilje og føle sig ensom er forbundet med smertelige følelser af tomhed, savn og fortvivlelse.

Ene og alene fortæller med bidrag fra litteraturen om ensomhedens mange ansigter – et stort tema både i den enkeltes liv, i vores samliv med andre og i det moderne samfunds indretning.
 
Frederik Dessau (f. 1927) er journalist og dramaturg
 
********
 
"FORORD
Ensomhed. Et sørgeligt emne – som man ikke engang kan sige noget morsomt om. Der er ganske vist nogen der mener, at den har sine lyse sider, men det tror jeg ikke på. Jeg anser ensomhed for at være en af de menneskelige plager vi godt kunne være foruden, og som de færreste kommer udenom i deres liv – tidligt eller sent, forbigående eller vedholdende, før eller senere.

Måske kan man lære at forsone sig med den, men det er der ingen opskrift på, heller ikke i denne bog som indkredser og belyser emnet. Men det kan være, at nogen genfinder træk af deres egen ensomhed i den – og det kan måske være opmuntrende som en bekræftelse på, at man ikke er alene om den.

I kunsten kan vi komme tæt på sandheden om vores liv – i den kan vi opleve hvad vi vidste uden at vide det. Derfor anvendelsen af litterære bidrag i teksten. Og som den engelske forfatter C.H. Lewis siger: „Jeg er nødt til at bruge eksempler fra litteraturen, fordi læseren og jeg bor ikke i samme kvarter. Gjorde vi det, ville det desværre kun være alt for let at skifte dem ud med virkelige eksempler.“

Jeg har lyst til at tilegne bogen de mennesker i mit eget liv, som har gjort det mindre ensomt. Det går nemlig ikke af sig selv – uden dem var det i hvert fald ikke gået."

Kategori: Bøger
 

Meld dig ind i vores singleklub og få et drys af festlige oplevelser!

Mix-Double Singleklub